BAUCHI - Door gevechten tussen de politie en een religieuze sekte in het noorden van Nigeria zijn begin deze week zeventig doden gevallen. Dit hebben de autoriteiten in de deelstaat Bauchi woensdag bekendgemaakt.

Op aandringen van bezorgde omwonenden trad de politie maandag in de stad Bauchi, circa 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Abuja, op tegen een bijeenkomst van een radicaalislamitische sekte die zich Kalo Kato (Reuzen der Levenden) noemt.

De bijeenkomst in de open lucht was verboden. Kalo Kato zou enkele duizenden leden tellen.

In Bauchi geldt een samenscholingsverbod sinds juli, toen een sekte die zich Boko Haram noemt, bloedbaden aanrichtte waarbij zevenhonderd mensen om het leven kwamen.

Ziekte van leider

Het geweld van maandag begon volgens de plaatselijke politie al voordat de agenten en soldaten arriveerden. Leden van de sekte kregen onderling ruzie over de vraag wie er verantwoordelijk was voor de ziekte van hun leider, Malam Badamasi.

Sekteleden ging elkaar met machetes, geweren, speren, pijl-en-bogen en korte sabels te lijf. Badamasi is volgens de politie om het leven gekomen tijdens de gewelddadigheden. Enkele tientallen scholieren van een islamitische school zouden ook de dood hebben gevonden tijdens het bloedbad.