STOCKHOLM - De Zweedse geheime dienst onderzoekt of neonazi's achter de recente diefstal zitten van het opschrift, Arbeit macht frei.

Dat hing boven de ingang van het voormalige nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Dit berichtten woensdag Zweedse media.

Een woordvoerder van de inlichtingendienst van de Zweedse politie (Säpo) heeft woensdag bevestigd dat wordt nagegaan of neonazi's in Zweden aanslagen hebben beraamd op het parlement, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de woning van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt.

Hulp

Aanleiding zijn vermoedens dat Zweedse neonazi's het bord uit Auschwitz wilden bemachtigen en doorverkopen aan een buitenlandse, extreemrechtse groepering. Die zou voldoende voor het bord betalen om de aanslagen in Zweden mee te financieren.

Het Poolse Openbaar Ministerie heeft dinsdag de Zweedse justitie om hulp gevraagd in het onderzoek naar de diefstal van het bord.

Dat werd 18 december 's nachts gestolen. De vijf vermoedelijke dieven, allen jonge Polen, zijn drie dagen later gearresteerd en het bord is teruggevonden.