WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat de binnenlandse veiligheid van de VS gebreken vertoont die zo snel mogelijk opgelost moeten worden.

Hij uitte zijn kritiek tijdens een persconferentie naar aanleiding van de mislukte aanslag afgelopen vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig van Schiphol naar Detroit.

Volgens Obama hadden de inlichtingendiensten al weken geleden een waarschuwing van de vader van de 23-jarige Nigeriaanse verdachte gekregen, dat zijn zoon mogelijk van plan was een aanslag te plegen.

Maar de informatie werd niet wijd verspreid zoals had gemoeten, aldus Obama, waardoor Umar Farouk Abdulmuttalab gewoon op het vliegtuig kon stappen.

'Catastrofaal'

De president sprak van een ''mix van menselijke fouten en systeemfouten die tot dit potentieel catastrofale veiligheidslek hebben bijgedragen''. Hij noemde dat ''volledig onacceptabel''. De uitspraken van Obama waren ongewoon hard.

De president, sprekend vanaf zijn vakantie-adres in Hawaï, zei dat zijn oordeel is gebaseerd op de eerste resultaten van twee onderzoeken naar het incident. Donderdag worden meer resultaten bekend en in de weken erna volgen de eindrapportages.

Maandag kwam de president ook al met een verklaring. Hij zei toen dat de Verenigde Staten niet zullen rusten tot de mensen achter de mislukte aanslag ter verantwoording zijn geroepen.