AMSTERDAM - Twee van de vier vermeende opdrachtgevers van de mislukte aanslag op een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit werden in november 2007 vrijgelaten uit het omstreden Amerikaanse gevangeniskamp Guantanamo Bay op Cuba.

Dat meldt de nieuwszender ABC News op basis van bronnen bij de Amerikaanse overheid. De twee Saudi's, Muhamad Attik al-Harbi en Said Ali Shari, zouden zijn gerepatrieerd om in Saudi Arabië deel te nemen aan een rehabilitatieprogramma, en vervolgens in Jemen zijn opgeklommen naar leidende posities binnen het terreurnetwerk Al-Qaida.

Onderbroek

De zender toont op zijn website ook foto's van de onderbroek van Umar Farouk Abdulmutallab, de 23-jarige Nigeriaan die op eerste kerstdag trachtte een vliegtuig van Amsterdam naar Detroit kort voor de landing op te blazen.

Het kledingstuk bevatte zo'n tachtig gram PETN, een krachtig explosief.

Schoenterrorist

De Britse schoenterrorist Richard Reid maakte van dezelfde stof gebruik toen hij in december 2001 - eveneens tevergeefs - een aanslag probeerde te plegen op een vlucht van Parijs naar Miami. Hij had de stof verborgen in een schoen.

Reid beschikte destijds over vijftig gram PETN. Onderzoek van de Amerikaanse overheid wees uit dat dat ruimschoots voldoende was om een gat in de romp van het vliegtuig te veroorzaken.

Jemen

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken Abubakr al-Qirbi heeft dinsdag aangegeven dat zijn land enkele honderden al-Qaidastrijders herbergt, van wie een deel aanvallen op westerse doelen voorbereidt.

Terreurnetwerk Al-Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP), dat vooral actief is in het zuiden van Jemen, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig. De groepering zou een jonge Nigeriaan hebben getraind en een explosief hebben meegegeven.