LONDEN - De Chinese ambassade in Londen heeft de executie van de Brit Akmal Shaikh verdedigd. Zijn rechten zijn gerespecteerd en met de Britse bezwaren zijn rekening gehouden, liet de diplomatieke post weten in een verklaring die dinsdag op zijn website is geplaatst.

De Britse regering wilde niet dat Shaikh ter dood zou worden gebracht, onder meer omdat hij geestelijk ziek zou zijn, maar volgens de Chinese ambassade is daar geen bewijs voor.

De officiële vertegenwoordiging van China voegt daaraan toe dat Shaikh had geprobeerd ruim vier kilo heroïne naar China te smokkelen. Daaraan zouden bijna 27.000 mensen hebben kunnen sterven, aldus China.

EU

De EU veroordeelt ten strengste de executie van Akmal Saikh in China. Ze betreurt diep dat Peking geen acht heeft willen slaan op herhaalde oproepen van de EU om van de executie af te zien.

Dat staat in een verklaring die huidig EU-voorzitter Zweden dinsdag heeft uitgegeven. De EU onderstreept dat ze onder alle omstandigheden tegen de doodstraf is.

De 53-jarige Brit Saikh werd dinsdag in het westen van China ter dood gebracht met een injectie. Hij was veroordeeld wegens drugssmokkel. Hij zat al sinds 2007 vast in China.

Ook de Britse regering heeft scherp geprotesteerd tegen zijn executie.