KABUL - In de oorlog in Afghanistan zijn in de eerste tien maanden van 2009 ruim 10 procent meer burgers omgekomen dan in dezelfde periode in 2008. Dat blijkt uit dinsdag vrijgegeven cijfers van Unama, de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan.

Volgens Unama eiste de oorlog in de eerste tien maanden van dit jaar de levens van 2038 burgers. In dezelfde periode vorig jaar kwamen door het geweld 1838 burgers om.

Volgens de cijfers hebben de Taliban en andere opstandelingen dit jaar ruim 1400 burgers gedood, terwijl 468 burgers omkwamen door toedoen van Afghaanse en buitenlandse militairen. Anderen zijn verantwoordelijk voor de resterende 168 burgerdoden.

Frictie

Sinds het begin van de oorlog in Afghanistan in 2001 zijn duizenden burgers door geweld omgekomen. Dat zorgt voor frictie tussen de regering in Kabul en de buitenlandse troepenmacht.

Ook de steun onder de bevolking voor de buitenlandse troepen neemt af door de vele burgerdoden.

De bevelhebber van de buitenlandse troepen, de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, heeft dit jaar richtlijnen doorgevoerd die het aantal doden onder Afghaanse burgers moeten terugdringen