LONDEN - Een 53-jarige Brit is dinsdag in China geëxecuteerd, ondanks verzoeken van de Britse overheid de straf niet uit te voeren. Dat maakten de Britse premier Gordon Brown bekend.

''Ik veroordeel de executie van Akmal Shaikh in de sterkste bewoordingen en ben ontzet en teleurgesteld dat onze aanhoudende verzoeken voor clementie niet zijn ingewilligd'', aldus Brown in een verklaring.

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een inwoner van de Europese Unie in China geëxecuteerd is. Shaikh, afkomstig uit Londen, zat sinds 2007 in het westen van China vast omdat hij 4 kilo drugs het land in smokkelde.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat Shaikh met een injectie om het leven is gebracht in Urumqi, de hoofdstad van de westelijke regio Xinjiang.

Wet

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de executie volledig volgens de wet was. Over de Britse veroordeling van de executie is China niet te spreken.

''We hopen dat de Britten de zaak op een eerlijke manier bekijken en geen nieuwe obstakels opwerpen voor de Chinees-Britse relaties'', aldus de zegsman van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geestelijk ziek

Londen deed maandagavond nog een laatste poging om Shaikh te redden, omdat hij geestelijk ziek zou zijn geweest. Een criminele bende zou hem gemanipuleerd hebben, zodat hij een koffer met heroïne meenam naar China.

Het Chinese hooggerechtshof stelde dat het bewijs voor de mentale ziekte ''onvoldoende'' was, waarmee de weg voor de executie werd vrijgemaakt.

De doodstraf wordt in China nog veel uitgevoerd. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International werden in 2008 meer dan 1700 mensen geëxecuteerd in de Volksrepubliek. Bijna drie kwart van alle executies ter wereld wordt uitgevoerd in China.

Amnesty

Amnesty International is ontsteld over de executie. De mensenrechtenorganisatie noemde de voltrekking van het doodvonnis ''een klap in het gezicht van de internationale gemeenschap''.

Roseann Rife van Amnesty International stelde dat China met de executie duidelijk heeft gemaakt dat het zijn verplichtingen op het gebied van de mensenrechten negeert.

Ze noemde het teleurstellend dat China de verzoeken voor clementie niet heeft ingewilligd. Verder riep Rife Peking op de doodstraf af te schaffen.

China executeert Brit