DUBAI - Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland zegt dat de mislukte aanslag vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig dat van Schiphol naar Detroit vloog, een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen.

Dat stelt de regionale tak van het terreurnetwerk maandag op een website.

De beweging beweert de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab te hebben voorzien van een ''technisch geavanceerd instrument'', maar dat het middel faalde door een technisch gebrek.

In de verklaring wordt de dader geïdentificeerd als Umar Farouk al-Nigiri (de Nigeriaan). Bij de verklaring staat een foto van de Nigeriaanse verdachte.

Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland roept in de verklaring verder op tot het doden van medewerkers van westerse ambassades in de regio.

Jemen

Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland is een tak van al-Qaeda die vooral actief is in Saudi-Arabië en Jemen. In dat laatste land, waar de centrale regering vrijwel machteloos is, zou Abdulmutallab een terreurtraining hebben gevolgd.

Het Jemenitische leger probeert de jihadisten te bestrijden en krijgt daarbij sinds kort de hulp van de Verenigde Staten.

Bombardement

Vorige week voerde de Jemenitische luchtmacht een bombardement uit in een zuidelijke provincie, waar het bestuur van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland zou vergaderen. De Jemenitische onderminister van Defensie heeft verklaard dat Jemen daarbij werd geholpen door Amerikaanse inlichtingendiensten.

Door de aanval kwamen zeker dertig mensen om het leven, onder wie mogelijk de leider van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland en zijn plaatsvervanger.

Ook de radicale geestelijke Anwar al-Aulaqi zou onder de doden zijn. Hij begeleidde onder meer de Palestijns-Amerikaanse legermajoor Nidal Malik Hasan, die vorige maand een bloedbad aanrichtte op een legerbasis in Texas.