PARAMARIBO - De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft de Surinaamse regering geen verwijten gemaakt over het geweld tegen Brazilianen op kerstavond in de Surinaamse plaats Albina.

De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft dat maandag gezegd. "Wij keuren het geweld ten zeerste af en hebben hierover contact met de Braziliaanse regering en de ambassade in Paramaribo."

"Wij hebben geen verwijten gekregen van het Braziliaanse staatshoofd over de geweldsuitbarsting'', zei Venetiaan.

Goudzoeker

Op kerstavond vielen plaatselijke bewoners van Albina de Braziliaanse en Chinese gemeenschap aan, nadat een lokale bewoner was doodgestoken door een Braziliaanse goudzoeker. Het slachtoffer had nog 1400 euro tegoed van de Braziliaan voor bewezen diensten.

Dit leidde tot de steekpartij met de fatale afloop.

Mishandeling

De politie heeft intussen 35 verdachten aangehouden, 55 Brazilianen deden aangifte van mishandeling, verkrachting, beroving en vernielingen. Er worden nog steeds mensen vermist.

De Braziliaanse priester José Vergillio die ooggetuige was van het geweld, sprak van zeven doden, maar de Surinaamse justitie houdt het op een dode en dertien gewonden.

Gruwelijk

Volgens ooggetuigen hebben zich gruwelijke taferelen voorgedaan in het grensstadje Albina, 140 kilometer ten oosten van Paramaribo. ''Honderden boslandcreolen kwamen op ons af. Ze zeiden dat ze ons gingen vermoorden."

"De buik van een acht maanden zwangere vrouw werd opengesneden'' aldus een Braziliaans slachtoffer.

Traumateam

De slachtoffers worden bijgestaan door een traumateam en zijn opgevangen in Paramaribo. Volgens Braziliaanse media zijn zeker vijf Brazilianen al naar hun land teruggekeerd.

In het gebied van Albina is voor extra versterking van leger en politie gezorgd. Militairen en agenten zoeken naar geplunderde spullen en verdachten.

Meer dan honderd Brazilianen en Chinezen zijn hun bezittingen kwijtgeraakt en ontheemd geraakt door de geweldsuitbarsting.