KARACHI - Een zelfmoordaanslag op een optocht van sjiitische moslims in de Pakistaanse stad Karachi heeft maandag aan zeker dertig mensen het leven gekost.

Meer dan zestig mensen raakten gewond, aldus de regionale minister Saghir Ahmed van Volksgezondheid.

De sjiieten herdachten met hun Ashura-processie het martelaarschap van de imam en kleinzoon van de profeet Mohammed, Hussein ibn Ali.

De sjiieten vormen met ongeveer 20 procent een minderheid in Pakistan en zijn regelmatig het doelwit van gewelddaden in het zuiden van het land. Sommige radicale soennieten beschouwen sjiieten als ketters.

Woede

De dader bevond zich temidden van een menigte processiegangers, die bestond uit tienduizenden mensen. Na de aanslag reageerden de mensen hun woede af op ambulancepersoneel, journalisten en veiligheidstroepen, meldde de BBC.

Auto's en winkels werden in brand gestoken. Zondag waren bij een aanslag op een sjiitische processie in Kashmir acht mensen omgekomen.

Burgemeester Mustafa Kemal van Karachi riep op tot kalmte. Volgens hem willen de extremisten de burgers opzetten tegen de autoriteiten.

Radicalen

''Ze willen deze stad opnieuw in brand zien'', zei hij. Minister Rehman Malik van Binnenlandse Zaken zei dat de radicalen het land willen destabiliseren.

De autoriteiten vreesden een aanslag en hadden de veiligheidstroepen daarom in verhoogde staat van paraatheid gebracht. De afgelopen maanden zijn honderden burgers omgekomen door aanslagen die meestal het werk zijn van de Pakistaanse Taliban.

De acties zijn een vergelding voor de militaire operatie die het leger al maanden voert tegen de Taliban in het grensgebied met Afghanistan.

Zelfmoordaanslag Karachi