ABUJA/LAGOS - De familie van de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttalab, die vrijdag kennelijk een terroristische aanslag op een Amerikaans verkeersvliegtuig wilde plegen, heeft maandag in een verklaring alle medewerking aan de veiligheidsinstanties toegezegd.

''Abdulmuttalabs recente verdwijning en plotselinge breuk met de familie waren volstrekt in strijd met zijn karakter. Zijn moeder en vader hebben toen er zorgen rezen, onmiddellijk de autoriteiten ingelicht en hulp gevraagd'', aldus de verklaring.

Onder de instanties die de ouders inlichtten was in oktober ook de Amerikaanse ambassade in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Abdulmuttalabs naam kwam terecht op een Amerikaanse lijst van 550.000 mensen die mogelijk banden met terroristen hebben. Maar zijn visum voor de VS, dat in juni 2010 verloopt, is niet ingetrokken, bericht maandag The New York Times.

Commentatoren

Amerikaanse parlementariërs en commentatoren vragen zich luidkeels af hoe iemand 'acht jaar na 9/11' (aanslagen in de VS in september 2001) nog met een verzameling explosieven op een vliegtuig naar de VS kan stappen, temeer omdat de vader van de verdachte, Ahaji Umaru Muttalab, alarm had geslagen over het gedrag van zijn zoon.

Amerikaanse en Britse media meldden dat Abdulmuttalab in oktober plotseling een zakenopleiding in Dubai staakte en zijn familie liet weten in Jemen de Islam te gaan bestuderen.

Mogelijk is hij daar door leden van het veronderstelde terroristische netwerk al-Qaeda naartoe gehaald en geïnstrueerd.

Opleiding

Eerder volgde hij van 2005 tot 2008 een universitaire opleiding in Engeland. Hij was er tevens voorzitter van een islamitische vereniging.

In mei dit jaar weigerde het Verenigd Koninkrijk hem echter een visum te geven, omdat hij dat toen aanvroeg om te studeren aan een instelling die de Britse autoriteiten niet als opleidingsinstituut erkennen.

De BBC meldt maandag dat de 23-jarige Nigeriaan vervolgens op een Britse lijst van verdachte figuren is geplaatst. Het is niet bekend of dat aan Amerikaanse veiligheidsinstellingen is doorgegeven.

De Britse politie richt zich bij het onderzoek in deze zaak op verscheidene plaatsen en eigendommen in Engeland, waar Abdulmuttalab heeft vertoefd.

Beschuldigd

Hij wordt er in de VS van beschuldigd een passagiersvliegtuig, met meer dan 270 passagiers op weg van Amsterdam naar Detroit, kort voor de landing te hebben willen laten exploderen. Hij droeg explosieven op zijn lichaam die hij ontstak maar hij werd tijdig overmeesterd door passagiers en bemanningsleden.