AMSTERDAM - Bij de rellen die de afgelopen dagen in een Surinaamse grensplaats woedden zijn zeker zeven buitenlanders omgekomen.

Honderden mensen zijn hun huis kwijt, stelt een Braziliaanse priester die de slachtoffers helpt. De politie kon maar één dood bevestigen, zonder details te geven.

De rellen begonnen na een ruzie tijdens een feest op kerstavond. Uiteindelijk stak een Braziliaan een inwoner van Albina dood. Het slachtoffer was een afstammeling van weggelopen Afrikaanse slaven.

Een uur later begonnen inwoners van het dorp Brazilianen aan te vallen. Later werden ook Chinezen het slachtoffer. In het tumult zijn volgens de autoriteiten minstens twintig Braziliaanse vrouwen verkracht.

Kinderen

Twintig mensen zijn opgepakt voor misdrijven als verkrachting, diefstal en brandstichting.

Alle Brazilianen en veel Chinezen die in het gebied wonen zijn geëvacueerd. Volgens de priester, Jose Vergilio, wonen nu meer dan negentig vluchtelingen in een hotel in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Onder hen zijn ook kinderen. Honderdtwintig mensen hebben zaterdag hun toevlucht gezocht in een militair kamp.

Platgebrand

De politie en het leger van Suriname voeren meer patrouilles uit in de regio rond Albina. Volgens Vergilio is het al langer onrustig in het gebied.

Er zou veel wrijving zijn tussen Surinamers en een groeiende gemeenschap van Braziliaanse en Chinese gastarbeiders. Zij reizen langs de grens van Suriname en Brazilië op zoek naar werk bij bedrijven die goud delven.

Op foto's van het gebied is te zien dat grote delen van het dorp zijn platgebrand.