AMSTERDAM - Een zelfmoordaanslag in Pakistaans Kashmir heeft zondagavond aan zeker acht mensen het leven gekost.

Er vielen tachtig gewonden. Doelwit van de aanslag was een sjiitische religieuze plechtigheid in verband met het heiligste feest van de sjiieten, Ashoura. Met Ashoura gedenken de sjiieten het martelaarschap van de kleinzoon van de profeet Mohammed.

De aanslag in Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kashmir, leidde tot grote verontwaardiging onder de sjiitische bevolking.

Woedende sjiieten gingen uit protest de straat op. Volgens de autoriteiten is het voor het eerst dat zich in dit gebied dergelijk sectarisch geweld voordoet.

Elders in Pakistan leiden gespannen verhoudingen tussen de sjiitische minderheid en de soennitische meerderheid vaker tot geweldsuitbarstingen.

Onafhankelijkheid

Muzafarrabad is wel een bakermat van anti-Indiaas geweld. Extremistische moslims eisen het Indiase deel van Kashmir op met als doel aansluiting bij het Pakistaanse deel of volledige onafhankelijkheid voor geheel Kashmir.

De Kashmirse groepen werden tot voor kort gesteund door de regering in Islamabad. Deze heeft onder druk van de Verenigde Staten haar steun echter grotendeels ingetrokken. Sindsdien zijn de Kashmirse separatisten aansluiting gaan zoeken bij de Taliban.