TEHERAN - Tijdens protesten tegen de Iraanse regering in de hoofdstad Teheran zijn in het weekeinde zeker vijftien doden gevallen.

Dat meldde de Iraanse staatstelevisie maandag. Eerder berichtten Iraanse staatsmedia nog dat vijf personen tijdens de onlusten waren gedood.

De staatszender meldde op gezag van het ministerie van Inlichtingen dat terreurgroepen vijf mensen hebben gedood. Ook tien leden van ''antirevolutionaire terreurgroepen'' zouden zijn omgekomen.

In de hoofdstad Teheran waren zaterdag en zondag duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Mahmoud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran.

Scherp schieten

Honderden agenten van onder meer de oproerpolitie hadden zich strategisch opgesteld op plaatsen waar de oppositie wilde demonstreren. Agenten schoten vervolgens met scherp.

Volgens door de oppositie gebruikte websites is ook een neef van oppositieleider Mir Hossein Mousavi tijdens de rellen omgekomen.

Schotwonden

Seyed Ali Mousavi zou aan schotwonden in zijn borst in een ziekenhuis zijn overleden. Het nieuws werd later bevestigd door een adviseur van Mousavi.

 Medewerkers en adviseurs van de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi en de hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami zijn maandag opgepakt. Dat hebben websites van de Iraanse oppositie gemeld.

Aanhouding

Eerder maandag was op een website al melding gemaakt van de aanhouding van Ebrahim Yazdi, een leider van de oppositionele Vrijheidsbeweging van Iran.

In Iran is het al een half jaar onrustig na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni. De oppositie stelt dat Ahmadinejad dfe stembusgang heeft gewonnen met behulp van verkiezingsfraude.