NEW YORK - De Amerikaanse burgerrechtenadvocaat Percy Sutton is zaterdag op 89-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft zijn familie zondag laten weten.

Het kantoor van Sutton, opgericht in 1953, vertegenwoordigde lange tijd Malcolm X, die tot dood in 1965 streed voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen.

Ook nam Sutton het op voor mensen die tijdens de marsen voor gelijkheid in de jaren zestig in het zuiden van de VS waren opgepakt.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Sutton ''een ware held voor Afro-Amerikanen''. ''Met zijn levenslange toewijding voor de rechten van burgers en zijn carrière als ondernemer en politicus plaveide hij de weg voor ontelbaar veel Afro-Amerikanen'', aldus Obama zondag.

Apollo Theatre

Na zijn werk als advocaat, ging Sutton de plaatselijke politiek in. Hij ondersteunde onder anderen de zwarte dominee Jesse Jackson, die twee keer een gooi naar het presidentschap deed.

Ook had Sutton de op een na grootste Amerikaanse zwarte krant in handen, waardoor hij een grote speler was in de mediawereld. De krant werd later verkocht.

Een van de opmerkelijkste dingen die Sutton heeft gedaan, was het kopen van het wereldberoemde Apollo Theater in New York in 1981. Het theater kon door de 250.000 dollar die Sutton beschikbaar stelde, worden heropend.