Thailand begint met uitzetten Hmong naar Laos

KHEK NOI - Het Thaise leger is maandagochtend vroeg (lokale tijd) begonnen met het uitzetten van duizenden etnische Hmong uit een vluchtelingenkamp in Huay Nam Khao naar buurland Laos.

Dat maakte een woordvoerder van het leger bekend.

Circa vijfduizend soldaten, overheidsfunctionarissen en vrijwilligers zijn in alle vroegte aan de slag gegaan in het kamp, waar meer dan vierduizend Hmong vastzitten.

De vluchtelingen worden in vrachtwagens en bussen naar de grens gebracht. De Hmong vormen een etnische minderheidsgroep, die van oorsprong uit Zuid-China stamt. Leden van deze groep wonen ook in Laos, Thailand, Vietnam en Myanmar.

Vervolging

Internationaal wordt al lang geprotesteerd tegen de uitzetting van Hmong vanuit Thailand naar Laos.

De vrees is dat zij zullen worden vervolgd in het communistische Laos, omdat veel van leden van de Hmong in de jaren zestig en zeventig aan de zijde van de Amerikanen vochten toen de oorlog in Vietnam zich naar Laos uitbreidde.

Toen het conflict eindigde in 1975, vluchtten honderdduizenden Hmong naar Thailand, waar velen nog in vluchtelingenkampen zitten.

Betreuren

Bangkok stelt dat veel Hmong economische vluchtelingen zijn en wil hen daarom niet opnemen. Na de oorlog hebben veel Hmong een nieuw bestaan opgebouwd in de VS.

De Amerikaanse overheid liet weten de uitzetting ''zeer te betreuren''. Ook noemde een woordvoerder de actie een ''serieuze schendig van de internationale humanitaire principes''. ''We zullen betrokken blijven bij dit belangrijke humanitaire probleem'', aldus de zegsman.

De VS riepen daarnaast Laos op de vluchtelingen humaan te behandelen. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva zegt van de overheid van Laos daarover garanties te hebben gehad.

Netjes

De vluchtelingen zullen netjes behandeld worden en mogen contact hebben met VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr.

De Unhcr mocht van de Thaise overheid geen onderzoek doen naar de vluchtelingen in het kamp om hun status te bepalen. Ook journalisten en andere waarnemers zijn niet welkom.

Artsen zonder grenzen was tot mei actief in het vluchtelingenkamp, maar trok zich terug toen Thailand kleine groepen vluchtelingen begon uit te zetten.

Verkracht

De artsen vertelden na hun terugkeer de verhalen van de Hmong, die door troepen uit Laos zouden zijn verkracht en mishandeld en naasten verloren.

Laos zag de Hmong in Thailand jarenlang als een probleem van Bangkok. Nu de laatste tijd de economische banden tussen de buurlanden aantrekken, zijn de Hmong weer onderwerp van gesprek.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie