BELGRADO - Het is onwaarschijnlijk dat de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic nog dit jaar wordt gearresteerd.

Dat heeft de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden, Vladimir Vukcevic, zondag tegen omroep B92 in Belgrado gezegd. Eerder was hij ervan overtuigd dat Mladic uiterlijk 31 december gepakt zou worden.

Het Servische team dat personen opspoort die door het Joegoslavië-Tribunaal worden gezocht, is en blijft naar zeggen 24 uur per dag actief. Behalve ex-legerleider Mladic wordt ook de Kroatisch-Servische ex-president Goran Hadzic nog gezocht.

Het hoofd van het team, Rasim Liajic, zei enkele maanden geleden dat hij ontslag zou nemen als Mladic dit jaar niet werd gearresteerd en overgedragen zou worden aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Winnaar

''Als Rasim gaat, vertrekt hij als een winnaar'', zei Vukcevic zondag. Volgens Vukcevic was 2009 het succesvolste jaar in de samenwerking met het VN-hof.

Volgens de aanklager is nog niemand buitengewoon geïnteresseerd om de verantwoordelijkheden van Liajic over te nemen. ''Het is een moeilijke baan'', aldus Vukcevic. Maar ''het belangrijkste is dat Mladic en Hadzic worden overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal''.