TEHERAN - De aanhoudende demonstraties van de oppositie in Iran zijn zondag uitgelopen op bloedige confrontaties met veiligheidstroepen

Daarbij zijn voor het eerst sinds het massale volksprotest in juni vier doden gevallen, onder wie een neef van oppositieleider Mir Hossein Mousavi. Ruim driehonderd personen zijn opgepakt, meldde de plaatsvervangend politiechef van het land, generaal Ahmad Reza Radan, zondagavond op de staatstelevisie.

''Door incidenten kwamen verscheidene mensen om het leven. Een viel van een brug, twee werden gedood tijdens verkeersongelukken en een kwam om door een kogel'', zei Radan.

Verdacht

Volgens de politiefunctionaris wordt de dood van de door de kogel omgekomen persoon onderzocht. ''Omdat de politie geen vuurwapens gebruikt, is dit verdacht'', aldus Radan.

In de hoofdstad Teheran waren net als zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Mahmoud Ahmadinejad en ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran.

Honderden agenten van onder meer de oproerpolitie hadden zich strategisch opgesteld op plaatsen waar de oppositie wilde demonstreren. Agenten zouden vervolgens met scherp hebben geschoten.

Schotwonden

Volgens Parlemannews zijn er ook ten minste vier betogers gedood tijdens protesten in de noordwestelijke Iraanse stad Tabriz. Er zouden ook veel mensen gewond zijn geraakt. Ook uit andere steden kwamen meldingen over demonstraties en ongeregeldheden.

Bij de rellen in Teheran kwam een 35-jarige neef van Moussavi, Seyed Ali Mousavi, om het leven. Hij zou volgens Parlemannews aan schotwonden in zijn borst in een ziekenhuis zijn overleden. Het nieuws werd later bevestigd door een adviseur van Mousavi.

Het is niet mogelijk om de berichten van de oppositiewebsites en van Iraanse staatszenders te controleren. De autoriteiten in Iran staan buitenlandse media en onafhankelijke journalisten niet toe.

Manipulatie

In Iran is het al een half jaar onrustig na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in juni. Volgens de oppositie heeft hij de verkiezingsuitslag gemanipuleerd.

Volgens de officiële uitslag heeft Ahmadinejad ruim 65 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste oppositiekandidaat Mousavi kreeg 34 procent.

Het volksprotest is de laatste week weer opgelaaid na de begrafenis van ayatollah Hossein Ali Montazeri, een toonaangevend criticus van president Ahmadinejad.

Ashura

De demonstraties van de oppositie vallen samen met de jaarlijkse tien dagen durende Ashura-herdenking, die zondag zijn hoogtepunt bereikte.

Sjiieten herdenken de dood van imam Hossein tijdens een veldslag in de zevende eeuw, die leidde tot het schisma tussen sjiieten en soennieten, de belangrijkste twee stromingen binnen de islam. Hossein was een kleinzoon van de profeet Mohammed.