ANN ARBOR - Een rechter in de Verenigde Staten heeft zaterdag de aanklacht voorgelezen aan de Nigeriaanse man die een vliegtuig wilde opblazen tussen Amsterdam en Detroit.

De rechter las de tenlastelegging voor in een conferentieruimte in een ziekenhuis in Ann Arbor (Michigan), waar de verdachte wordt behandeld voor de brandwonden die hij tijdens de mislukte aanslag opliep.

De hoorzitting duurde ongeveer 20 minuten. De 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab zat in een rolstoel, had handboeien om en er lag een deken over zijn schoot.

Hij had verband om beide polsen en delen van zijn handen. De Nigeriaan zei dat hij geen advocaat kon betalen en kreeg er daarom een toegewezen.

Jemen

De mislukte aanslag is georganiseerd door al-Qaedaleiders in Jemen. Dat heeft de 23-jarige verdachte tijdens verhoor tegen de Amerikaanse autoriteiten gezegd.

De Nigeriaan heeft gedetailleerde informatie verstrekt over zijn rekrutering en training voor wat een 'Kerstzelfmoordaanslag' had moeten zijn, berichtte de Amerikaanse zender ABC News zaterdag op gezag van de autoriteiten.

Abdulmutallab zei dat hij via internet contact had gelegd met een radicale imam in Jemen, die hem vervolgens in contact bracht met al-Qaedaleiders in een dorpje ten noorden van de hoofdstad Sanaa.

Bommenmaker

De Nigeriaan bracht daar een maand door met onder meer een Saudische bommenmaker. Hij mocht het terrein niet verlaten totdat hij de training had voltooid.

De Nigeriaan kreeg instructies om het vliegtuig kort voor de landing te laten ontploffen, omdat er dan ook nog slachtoffers op de grond zouden vallen.

Volgens onderzoekers had de verdachte 80 gram van de uiterst explosieve stof PETN bij zich op de vlucht. Dat is 30 gram meer dan de Britse 'schoenenbommer' Richard Reid bij zich had in 2001 op een vlucht van Parijs naar Miami.

Ondergoed

Al-Qaedaleden in Jemen hadden het explosieve materiaal en de ontsteker in het ondergoed van de Nigeriaanse verdachte genaaid voordat ze hem op pad stuurden. Het betrof een pakketje poeder en een injectiespuit met vloeibare chemicaliën.

Ze waren in zijn onderbroek bevestigd zodat ze dicht bij zijn geslachtsdelen zouden zitten en waarschijnlijk niet werden opgemerkt bij controles. De verdachte liep tweedegraads brandwonden op in zijn kruis.

Dossier

De Amerikaanse regering heeft vorige maand een dossier aangemaakt over Abdulmutallab. Ze beschikten echter over te weinig negatieve informatie om hem op een zwarte lijst te zetten voor het vliegverkeer.

Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris zaterdag laten weten. In de databank van bekende of mogelijke terroristen liggen dossiers opgeslagen van zo'n 550.000 personen.

De databank is de belangrijkste bron van de Amerikaanse regering over personen die mogelijk betrokken zijn bij internationaal terrorisme.

Er waren niet voldoende negatieve gegevens om de 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab op de nemen in een bepaalde subgroep (TSDB) van 400.000 individuen. Krap vierduizend namen in de TSDB staan op de zwarte vlieglijst.

Nog eens veertienduizend namen figureren op een andere lijst waarbij extra controle verplicht is.

Groot-Brittannië

Abdulmutallab mocht in mei niet terugkeren naar Groot-Brittannië. De 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab studeerde tot vorig jaar in Londen, maar zijn nieuwe visumverzoek werd afgewezen omdat hij zich wilde inschrijven voor een andere studie bij een ''neponderwijsinstelling''.

Dat heeft de Britse Sunday Times gemeld op gezag van een anonieme regeringsfunctionaris.

De geradicaliseerde moslim studeerde van september 2005 tot juni 2008 werktuigbouwkunde aan de University College Londen.