DETROIT - De Nigeriaan die vrijdag een Amerikaans vliegtuig tijdens de vlucht van Amsterdam naar Detroit wilde opblazen, is zaterdag aangeklaagd.

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

Het gaat om de 23-jarige Umar Farouk Abdulmutallab. Hij zal later zaterdag worden voorgeleid. Hij was meteen na landing van het toestel opgenomen in een ziekenhuis omdat hij gewond was geraakt.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek door de Amerikaanse federale recherche FBI blijkt dat de verdachte de uiterst explosieve stof PETN bij zich had, en dat hij dat spul tot ontploffing wilde brengen.

Uit verklaringen van bemanningsleden en passagiers blijkt dat Abdulmutallab kort voor zijn daad zo'n twintig minuten een toilet bezocht.

Jasper Schuringa

Wouter Bos heeft zaterdagavond als waarnemend minister-president telefonisch contact gehad met de Nederlander Jasper Schuringa die tijdens de vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit een man overmeesterde nadat die een explosief tot ontploffing probeerde te brengen.

Bos heeft namens het kabinet zijn waardering uitgesproken voor de rol die Schuringa heeft gespeeld, zo meldde een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdagavond.

Knal

Schuringa reageerde meteen nadat er een knal was geweest in het toestel. Hij gooide naar eigen zeggen het brandend object weg en trok de kleren van het lijf van de Nigeriaan om er zeker van te zijn dat er niet nog meer explosieven waren. Samen met een bemanningslid slaagde Schuringa erin de man in de boeien te slaan.

Bekijk het interview van Schuringa met CNN op Zie.nl.