ABUJA - De 23-jarige Nigeriaan Abdul Farouk Umar Abdulmutallab, die zaterdag een terreuraanslag zou hebben willen plegen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit is afkomstig uit een welvarende familie.

Hij is de zoon van een oud-minister van Nigeria. Dat meldden Nigeriaanse media.

De 70-jarige prominente zakenman Alhaji Umaru Mutallab legde deze maand zijn functie als directeur van PLC, de oudste bank van Nigeria, neer.

De vader zou zich onlangs negatief hebben uitgelaten over zijn zoon, omdat de jongeman er steeds extremere religieuze ideeën op nahield, aldus familieleden.

De vader is volgens hen kapot van het nieuws over de mislukte terreuraanslag door zijn zoon.

Toestemming

Ook was hij verbaasd dat zijn zoon toestemming had gekregen om naar de VS te vliegen.

Een half jaar geleden zou hij de Amerikaanse ambassade, de lokale autoriteiten en veiligheidsdiensten in de Nigeriaanse hoofdstad Ubuja hebben ingelicht over de activiteiten van zijn zoon, aldus de Nigeriaanse krant This Day.

Zwarte lijst

Onderzocht wordt, waarom de 23-jarige man nooit op een zwarte lijst zou zijn geplaatst.

De moeder of stiefmoeder van de verdachte is een Arabische vrouw uit Jemen.

De verdachte zou in Jemen de zeer brandgevaarlijke stoffen hebben gekocht waarmee hij het vliegtuig tot ontploffing wilde brengen.

Religie

De verdachte zou er extreme opvattingen over religie op nahouden sinds zijn middelbare schooltijd op een internationale school in Togo.

Hij preekte destijds op het schoolplein tegen medescholieren over de islam, berichtte de krant.

Daarna studeerde hij in Londen. Hij trok vervolgens via Egypte naar Dubai. Eenmaal daar liet hij zijn familie weten dat hij niets meer met ze te maken wilde hebben.