PARAMARIBO - De Surinaamse politie heeft ruim tachtig Braziliaanse slachtoffers van een vete in de grensplaats Albina op locaties in de hoofdstad Paramaribo ondergebracht.

Ruim twintig Chinezen, die ook de dupe waren geworden van geweld en plunderingen, zijn door familie in Paramaribo opgevangen.

Honderden boslandcreolen vielen donderdag en vrijdag bezittingen van Brazilianen en Chinezen aan.

Ook stichtten zij branden. Dertien Brazilianen raakten gewond, van wie zeven ernstig.

Zij worden verpleegd in ziekenhuizen in Frans-Guyana en Paramaribo. Twintig Braziliaanse vrouwen hebben aangifte gedaan van verkrachting.

Vete

Het geweld kwam doordat een vete tussen een Braziliaan en een lokale bewoner uit de hand liep.

De boslandcreool overleed door de steekwonden die de Braziliaan hem toebracht.

''De slachtoffers zijn in het politieopleidingscentrum toegesproken door een traumateam, bestaande uit een psycholoog, een geestelijk en maatschappelijk werker'', aldus commissaris van politie John Jones.

Een vertegenwoordiger van de Braziliaanse ambassade sprak de slachtoffers ook toe.

Verdachten

Intussen zijn acht verdachten aangehouden, onder wie de districtssecretaris van Marowijne. De man heeft meegedaan aan ernstige mishandeling, plundering en brandstichting, aldus Jones.

Districtscommissaris Theo Sondrejoe toonde zich geschokt over de betrokkenheid van de tweede man op het commissariaat. Volgens hem is de situatie nu onder controle.

Er is vanuit Paramaribo versterking gekomen van leger en politie. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie merkte op dat ''de mensen als beesten te keer zijn gegaan. Niks rechtvaardigt dit optreden''.

Brazilianen

In Suriname wonen naar schatting 50.000 Brazilianen, 10 procent van de bevolking. De meesten zijn naar het buurland gekomen om hun geluk te beproeven in de goudsector.

Veel van de Brazilianen zijn in dienst van enkele rijke bewoners die de goudconcessies hebben. Het komt vaak voor dat de situatie uit de hand loopt.

Goudvelden

Vanuit Albina worden goudvelden bevoorraad. Het stadje werd tijdens de binnenlandse oorlog tussen 1986 en 1990 volledig verwoest. Albina ligt ongeveer 140 kilometer ten oosten van Paramaribo.