TEHERAN - Op verschillende plekken in de Iraanse hoofdstad Teheran demonstreren aanhangers van de oppositie zaterdag tegen het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad.

Jaras, een website van de oppositie, meldde dat de oproerpolitie hard heeft ingegrepen tegen de betogers.

Volgens ooggetuigen zijn honderden leden van veiligheidsdiensten bezig met pogingen de demonstraties uit elkaar te jagen. Zij zouden onder meer traangas hebben ingezet tegen een groot aantal demonstranten.

De ordetroepen zouden op verschillende plaatsen slaags zijn geraakt met tegenstanders van het regime in de islamitische republiek.

Het is niet mogelijk om de berichten van Jaras en ooggetuigen te controleren. De autoriteiten in Iran staan het buitenlandse media en onafhankelijke journalisten niet toe hun werk te doen.

Ashura-herdenking

De demonstraties vallen samen met de jaarlijkse Ashura-herdenking. Sjiieten herdenken zaterdag de dood van imam Hossein tijdens een veldslag in de 7e eeuw, die leidde tot het schisma tussen sjiieten en soennieten, de belangrijkste twee stromingen binnen de islam. Hossein was een kleinzoon van de profeet Mohammed.

Het is zaterdag ook de zevende dag van rouw om de dood van de overleden grootayatollah Hossein Ali Montazeri. De oppositie in Iran greep herdenkingsdiensten voor deze hervormingsgezinde geestelijke in de afgelopen dagen aan voor diverse protesten. Aanwezigen droegen groene kleren. Groen is de kleur van de Iraanse oppositie.

De autoriteiten hadden eerder al aangekondigd dat ze nieuwe protesten van de oppositie niet zouden toestaan.