ROME - De vrouw die donderdagavond paus Benedictus XVI besprong, had geen kwaad in de zin. Dat heeft ze gezegd tegen de artsen die haar behandelen, meldde de Italiaanse krant La Repubblica vrijdag. 

Toch is nog altijd niet duidelijk wat haar motief wel was.

De 25-jarige Zwitserse Susanna Maiolo sprong kort voor de middernachtmis in de Sint Pieter in Rome over een versperring en probeerde zich op de paus te storten.

Ze werd tegengehouden door beveiligers, maar wist in het tumult toch de 82-jarige kerkvorst ten val te brengen. Benedictus XVI bleef ongedeerd, maar een Franse kardinaal brak een been.

Laconiek

De vrouw zou vorig jaar ook al hebben geprobeerd de paus te bespringen. De aartsbisschop van Genua, kardinaal Bagnasco, noemde de aanval vrijdag laconiek ''een poging van een dame om de Heilige Vader te begroeten''.

Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft opgeroepen een einde te maken aan ''de machine van leugens, haat en extremisme''.

Die heeft geleid tot de aanval op paus Benedictus XVI, zei Berlusconi vrijdag in een interview met het Italiaanse nieuwsprogramma TG1.

Enkele weken geleden werd Berlusconi zelf belaagd door een omstander met psychische problemen, die een beeldje tegen zijn hoofd gooide. De premier brak onder meer zijn neus en twee tanden.

Berlusconi verwacht begin januari terug in functie te zijn. ''Ik zie er beter uit en sinds vandaag eet ik weer vast voedsel'', zei Berlusconi. 

Kerstzegening

De Paus Benedictus heeft in zijn traditionele kerstzegening op vrijdag mensen in het Midden-Oosten opgeroepen om elke logica van geweld en wraak achter zich te laten.

Met ''hernieuwde kracht en grootmoedigheid'' moeten zij zich inzetten voor een proces dat leidt tot een vreedzaam samenleven, zei de kerkvorst vrijdag in zijn traditionele kerstzegening urbi et orbi (voor de stad Rome en de wereld).