ROME - Paus Benedictus XVI is donderdag tijdens kerstavond gevallen op het St. Pieterplein in Rome door toedoen van een vrouw uit het publiek. Dat meldden ooggetuigen.

De 25-jarige ''psychisch onstabiele'' vrouw met de Italiaanse en Zwitserse nationaliteit sprong over een versperring en probeerde zich op de 82-jarige kerkvorst te storten. In het tumult viel de paus, maar hij werd snel weer op de been geholpen. (video)

Daarna liep Benedictus zonder problemen naar het altaar en begon de traditionele middernachtmis, die twee uur naar voren was geschoven.

Kardinaal

Terwijl veiligheidsmensen probeerden de vrouw bij de paus weg te houden, viel behalve de paus ook de Franse kardinaal Roger Etchegaray (87) op de marmeren vloer van de Sint-Pietersbasiliek. De geestelijke is met een gebroken dijbeen naar het ziekenhuis gebracht.

Het is onduidelijk wat het motief van de later gearresteerde vrouw is, die vrijdag is overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek. Dat maakte een woordvoerder van het Vaticaan bekend.

 Ze was niet bewapend, aldus de zegsman. Ze bleek vorig jaar ook al te hebben geprobeerd over een versperring te klimmen om dichterbij de paus te komen.

Gezondheid

De middernachtmis in de overvolle basiliek was vervroegd zodat de paus wat eerder naar bed kon. De geruchten doen de ronde dat het niet goed gaat met de gezondheid van Benedictus.

In zijn mis riep de paus katholieken op egoïsme en de lasten van het dagelijks leven aan de kant te schuiven en het pad naar God opnieuw te ontdekken.

Welvarende landen moeten migranten die de armoede en intoleratie thuis ontvluchten, accepteren en verwelkomen, zo stelde de paus. Volgens hem is de mensheid niet alleen diep door een ernstige economische crisis getroffen, maar meer nog door een ''morele crisis''.

Net zoals elk jaar wenste hij in zijn reeks internationale kerstgroeten ook Nederland fijne kerstdagen: ''Een zalig en gelukkig Kerstmis.''