MADRID - De traditionele kerstboodschap van de Spaanse koning Juan Carlos aan zijn onderdanen, op kerstavond, is voor de eerste keer op de Baskische televisie uitgezonden. De vorst riep op tot eenheid in moeilijke tijden.

Om nationale en internationale problemen als de recessie, terrorisme en de klimaatverandering aan te pakken ''moeten we onze grootste capaciteiten gebruiken, met een solide en coherent Spanje'', aldus Carlos. ''De tijden vragen om vastberadenheid en kracht.''

Carlos is voor veel Spanjaarden het symbool van de democratie in Spanje na de dood van dictator Franco in 1975.

Hij geniet grote populariteit. Maar separatisten zien hem juist als het symbool van het centrale gezag in Madrid. De politie heeft in het in het verleden meerdere keren plannen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA ontdekt om de monarch te vermoorden.

De kerstboodschap van Carlos werd uitgezonden door de Baskische radio- en televisieomroep EiTB. Ook de Spaanse publieke omroep TVE zond de toespraak zoals gebruikelijk uit.

Omroep

De EiTB werd opgericht in 1982, nadat Baskenland zijn huidige autonome statuut had gekregen. De omroep stond altijd dicht bij de Baskische nationalistische partij PNV, die de regio leidde tot de regionale verkiezingen in maart 2009.

Bij die stembusgang kwamen de socialisten voor het eerst aan de macht, in een coalitie met de conservatieve rechtse Partido Popular. De nieuwe regering benoemde in juni een nieuwe omroepbaas.