DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal heeft het verzoek van Radovan Karadzic om een advocaat toegewezen te krijgen uit een niet-NAVO-land, bij voorkeur uit ex-Joegoslavië met dezelfde taal en cultuur, afgewezen.

Dat maakte het tribunaal in Den Haag donderdag bekend. Karadzic kreeg eerder de Brit Richard Harvey uit het Verenigd Koninkrijk toegewezen.

De rechters vinden het ''op zijn minst verdacht'' dat Karadzic iemand met dezelfde achtergrond eist, aangezien zijn belangrijkste juridisch adviseur Peter Robinson uit de Verenigde Staten komt, het grootste NAVO-land.

Ongeveer de helft van zijn team juridisch adviseurs zou uit niet-NAVO-landen komen. Karadzic heeft eerder gezegd dat hij alleen met een stand-by-advocaat wil samenwerken als die aan zijn eisen voldoet.

Verdediging

De ex-president van Republika Srpska verdedigt zichzelf. Hij kwam in oktober niet opdagen bij het begin van zijn proces omdat hij naar eigen zeggen te weinig voorbereidingstijd heeft gehad.

De rechters besloten daarop dat de griffie een stand-by-advocaat moest aanwijzen die de verdediging overneemt als Karadzic de rechtsgang blijft dwarsbomen, als de zaak op 1 maart wordt hervat.