WASHINGTON - Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een plan voor de hervorming van de gezondheidszorg.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nu een compromis zien te vinden over de verschillen in hun versies van het hervormingsplan. Op 7 november keurde het Huis al een eigen versie goed.

Een commissie met vertegenwoordigers uit beide onderdelen van het Congres gaat zich nu buigen over een gezamenlijke tekst.

Goedkeuring

Zodra die klaar is, moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat opnieuw hun goedkeuring geven, voordat het definitieve voorstel naar het Witte Huis kan worden gestuurd.

Obama kan de wet dan mogelijk eind januari tekenen, nog voordat hij zijn State of The Union uitspreekt.

Hervormingen

De hervormingen moeten het peperdure zorgstelsel in de Verenigde Staten betaalbaarder maken.

Ook voorzien de plannen in een verzekering voor de tientallen miljoenen Amerikanen die nu nog onverzekerd zijn.

Stemming

Tijdens de stemming van donderdag, die begon om 07.00 uur lokale tijd, schaarden zestig senatoren zich achter het plan. De 39 aanwezige Republikeinen stemden tegen.

De Democraten, partijgenoten van Obama, stemden voor het plan, net als twee onafhankelijke senatoren.

Het was voor de eerste keer sinds 1895 dat de Senaat vergaderde op de dag van kerstavond. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, hield daarmee woord. Hij had beloofd dat de stemming plaats zou hebben voor kerst.

Overwinning

''Dit is een overwinning voor het Amerikaanse volk'', reageerde een opgetogen Reid op de uitslag van de stemming, die extra vroeg werd gehouden om de leden van de Senaat nog voldoende tijd te geven om naar hun familie te reizen voor de kerstviering.

Mitch McConnell, de leider van het Republikeinse blok in de Senaat, kondigde aan dat zijn partij de strijd tegen het hervormingsplan nog niet staakt.

''Dit gevecht is nog lang niet voorbij. Mijn collega's en ik zullen er alles aan doen om te voorkomen dat dit voorstel een wet wordt.''