BOEKAREST - Het Roemeense parlement heeft woensdag ingestemd met de benoeming van een centrumrechtse regering die wordt geleid door premier Emil Boc. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de politieke crisis die het land al twee maanden in zijn greep hield.

De Roemeense president Traian Basescu had zijn politieke bondgenoot Boc voorgedragen als 'nieuwe' premier na zijn herverkiezing als staatshoofd in december. De 43-jarige Boc was sinds december 2008 al premier, maar regeerde sinds half oktober demissionair.

De regeringsploeg van Boc kon woensdag rekenen op de steun van 276 parlementariërs, terwijl 135 volksvertegenwoordigers tegenstemden.

De regering wordt gevormd door de Democratisch-Liberale partij PD-L van Boc, de partij voor de Hongaarse minderheid UDMR en enkele onafhankelijken. Boc beloofde tijdens een toespraak in het parlement dat hij op de ingeslagen weg van economische hervormingen wil doorgaan.

Zwaar getroffen

Roemenië, de afgelopen jaren de snelst groeiende economie van de Europese Unie, is zwaar getroffen door de economische crisis.

Boc moet ervoor zorgen dat het Internationaal Monetair Fonds IMF alsnog een krediet van 1,5 miljard euro vrijgeeft. Om de overheidsuitgaven te drukken, zullen er waarschijnlijk massaal ambtenaren worden ontslagen.

Het IMF had de betalingen aan Roemenië stopgezet, totdat het land weer zou beschikken over een stabiele regering. In januari vergadert het IMF over de situatie in Roemenië.