LONDEN - Naaste familieleden van terroristenleider Osama bin Laden wonen al jaren in Iran.

Een van zijn vrouwen, vijf kinderen en elf kleinkinderen verblijven er in een geheim oord, meldt The Times woensdag.

De Britse krant citeert de 29-jarige Omar bin Laden, de vierde zoon van de voortvluchtige leider van al-Qaeda.

Volgens Omar, die in Qatar leeft, werd hij onlangs door een van zijn broers uit Iran opgebeld om hem op de hoogte te stellen van hun verblijf in de Islamitische Republiek.

Aanslagen

De familieleden verdwenen na de aanslagen van 11 september 2001 uit een kamp van Bin Laden in Afghanistan. Acht jaar lang was het niet duidelijk wat er met hen gebeurd was.

Sommige berichten stelden dat de kinderen omgekomen waren bij bombardementen, anderen meldden dat ze bij hun vader waren om nieuwe terroristische aanslagen voor te bereiden.

De vrouw, kinderen en kleinkinderen zouden in een beveiligd kamp net buiten de Iraanse hoofdstad Teheran wonen. Ze mochten geen contact opnemen met de buitenwereld.

Ontsnapt

Een dochter van Osama bin Laden, Eman bin Laden, heeft haar toevlucht gezocht in de Saudische ambassade in Teheran nadat zij was ontvlucht aan het toezicht van de bewakers die het meisje en vijf van haar broers acht jaar lang gevangen hielden. Dat heeft de Saudische krant Asharq Al-Awsat woensdag gemeld.

De 17-jarige Eman ontsnapte bijna een maand geleden. Sindsdien verblijft ze in de ambassade, die inmiddels in onderhandeling is met Teheran om haar het land uit te krijgen.

Iran heeft altijd ontkend dat er zich familie van Bin Laden in het land bevond. De familie van Bin Laden eist dat Iran hen vrijlaat als de 'vergeten slachtoffers van 9/11', aldus The Times.