DENVER - De Amerikaanse ouders die eerder dit jaar valselijk beweerden dat hun zoontje in een op drift geraakte heliumballon zat, moeten diep in de buidel tasten voor hun leugen.

Ze moeten de 42.000 dollar (29.500 euro) terugbetalen die de massale 'reddingsoperatie' destijds heeft gekost, meldden Amerikaanse media woensdag op gezag van de advocaat van de ouders.

Het stel alarmeerde in oktober de reddingsdiensten, nadat hun zesjarige zoontje Falcon Heene per ongeluk met een heliumballon zou zijn opgestegen.

Helikopters volgden het gevaarte, terwijl ondertussen met man en macht werd geprobeerd om het veilig aan de grond te krijgen.

Na de landing van de ballon op een grasveld werd het jongetje niet aan boord aangetroffen. Hij bleek zich thuis in Fort Collins (Colorado) te hebben verstopt in een doos.

Mediastunt

De ouders, Richard en Mayumi Heene, moesten enkele weken daarna toegeven dat de ballonvlucht een mediastunt was. Hun advocaat David Lane zei dat ze de 42.000 dollar schadevergoeding niet kunnen betalen.

De rechter doet later woensdag uitspraak in de zaak tegen de ouders. Richard Heene heeft bekend dat hij overheidspersoneel probeerde te manipuleren en zijn vrouw bekende een valse aangifte te hebben gedaan.

De twee kunnen daarvoor tot een gevangenisstraf worden veroordeeld, maar krijgen waarschijnlijk voorwaardelijke straffen opgelegd.