ISFAHAN - De Iraanse politie heeft woensdag in de stad Isfahan hard opgetreden tegen een grote groep mensen die de zondag overleden grootayatollah Hossein Ali Montazeri gezamenlijk herdachten.

Montazeri bekritiseerde sinds de jaren tachtig de machthebbers in Qom en Teheran fel. Hij wordt daarom gezien als ''de ayatollah van de oppositie''.

Leden van de oppositie meldden via websites dat in Isfahan de politie onder meer met traangas de bijeenkomst uiteen heeft gedreven. Veel mensen zijn gewond geraakt en er zijn ook arrestaties verricht.

Politie in burger heeft in Isfahan naar verluidt het huis van een vooraanstaand geestelijke die zich voor hervormingen heeft uitgesproken, ayatollah Jalaleddin Taheri, omsingeld.

Najafabad

Via internet is voorts gemeld dat er woensdag ook ongeregeldheden zijn in Najafabad, 35 kilometer ten westen van Isfahan. Montazeri kwam uit die stad. Politie en betogers raken er sinds dinsdag op verscheidene plaatsen af en toe slaags.

Dat meldden websites die sympathiseren met de oppositie tegen de regering van de in juni herkozen president Mahmoud Ahmadinjead, zoals de website Jaras. De oppositie stelt dat Ahmadinejad zijn herverkiezing aan verkiezingsfraude te danken heeft.