DUBLIN - Een broer van Sinn Féinleider Gerry Adams heeft zichzelf aangegeven in verband met beschuldigingen van seksueel misbruik van zijn dochter.

Liam Adams liep maandag het politiebureau binnen van de Ierse plaats Sligo. Hij zou enkele uren zijn verhoord voor hij het politiebureau weer verliet, berichtte de Britse krant The Guardian woensdag.

Liams dochter, Aine Tyrell (36), stelt dat ze door hem is misbruikt toen ze nog een kind was, in de jaren zeventig en tachtig in Noord-Ierland.

Arresteren

Liam wordt gezocht door de politie van Noord-Ierland. Agenten in de Republiek Ierland konden hem niet arresteren omdat ze nog niet beschikten over een Europees arrestatiebevel. Dat ligt er naar verwachting begin januari. De politie van Noord-Ierland vaardigde een arrestatiebevel uit, maar dat is alleen geldig voor Noord-Ierland zelf.

Anonimiteit

De zaak kwam afgelopen vrijdag aan het licht toen Tyrell haar recht op anonimiteit opgaf en zich op tv uitsprak over haar verleden. Gerry Adams riep zijn broer vervolgens op zich aan te geven.

Hij is sindsdien echter onder druk komen te staan omdat hij in de jaren tachtig al af zou hebben geweten van de beschuldigingen tegen zijn broer. Sindsdien werkte Liam op meerdere plekken met kinderen en jongeren.

Misbruik

Gerry Adams gaf zondag daarnaast voor het eerst prijs dat zijn vader zich schuldig had gemaakt aan ''seksueel, lichamelijk en emotioneel misbruik'' bij een aantal van zijn broers en zussen. Hij heeft er negen in totaal.

De leider van de Noord-Ierse politieke partij zei zich niet te kunnen herinneren dat hij zelf was misbruikt.