WARSCHAU - De diefstal van het ijzeren bord 'Arbeit macht frei' uit voormalig naziconcentratiekamp Auschwitz is volgens de Poolse justitie zeer waarschijnlijk in opdracht van een buitenlander gepleegd die in Europa, maar niet in Polen woont.

Poolse media speculeerden over een Zweed.

Justitie zou een verzoek tot juridische bijstand hebben ingediend bij de autoriteiten van het betreffende land en verwacht in de komende dagen het brein achter de diefstal te kunnen achterhalen.

De Poolse politie arresteerde zondag vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar in het noorden van het land. Dinsdag bezichtigde de openbaar aanklager in het bijzijn van drie verdachten de plaats delict.

Zij hebben de diefstal toegegeven. Een verdachte heeft ontkend iets met de diefstal te maken te hebben.

Extreemrechts

De vijf zouden eerder in aanraking met justitie zijn gekomen voor diefstal en geweldpleging, maar hebben geen extreem rechts verleden. Ze zouden het bord hebben gestolen in ruil voor omgerekend bijna 5000 euro.

Als ze schuldig bevonden worden aan diefstal en het berokkenen van schade lopen ze kans om maximaal tien jaar achter slot en grendel te verdwijnen. Het 5 meter lange bord werd in drie stukken gezaagd, omdat het anders niet in de sportwagen van een van de dieven zou passen.

Goedkoop

De i van 'frei' hadden ze verwijderd. ''Ze waren geen experts, maar wel goedkoop om in te huren'', aldus openbaar aanklager Artur Wrona.

'Arbeit macht frei' staat voor velen symbool voor de wandaden van nazi-Duitsland.

De spreuk bij de ingang moest gedeporteerde joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was. Meer dan een miljoen mensen werden er vermoord.