STOCKHOLM - Servië heeft dinsdag een officieel verzoek ingediend om lid te kunnen worden van de Europese Unie. Dat gebeurde in Stockholm, waar de Servische president Boris Tadic premier Fredrik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden ontmoette.

Servië besloot eind vorige week het EU-lidmaatschap aan te vragen.

Van de overige voormalige Joegoslavische deelrepublieken is Slovenië inmiddels lid van de EU, terwijl Kroatië, Macedonië en Montenegro eerder een aanvraag voor het EU-lidmaatschap deden.

Het zal naar verwachting nog jaren duren voor de onderhandelingen tussen de EU en Servië zijn afgerond.

Mladic

De samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal en de uitlevering van de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic en Goran Hadzic vormen een belangrijke voorwaarde voor de EU.

Waarnemers verwachten dat Servië ergens tussen 2014 en 2018 zal kunnen toetreden.

Harde opstelling

Vooral Nederland heeft zich hard opgesteld in onderhandelingen met Servië. Pas begin deze maand gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zijn verzet op tegen handelsvoordelen en visumliberalisatie tussen de EU en Servië.

Dit zijn onderdelen van een groter associatieakkoord, dat als een soort voorstadium van het EU-lidmaatschap kan worden beschouwd.

Verhagen zei eerder dat de druk op Servië blijft. Ook gaat hij ervan uit dat de toenadering van Servië tot de EU in kleine stapjes gebeurt.

Tadic zei zaterdag dat hij vorige week op de klimaattop in Kopenhagen nog met premier Jan Peter Balkenende heeft gesproken over de Servische toetredingswens.

VVD

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat de EU de aanvraag niet in behandeling moet nemen en per kerende post moet terugsturen. Het liberale Kamerlid Han ten Broeke vindt dat er pas over een volgende stap kan worden gesproken als Mladic is opgepakt en als de EU-lidstaten met het associatieakkoord hebben ingestemd.

''Elke keer als minister Verhagen een vinger geeft, vragen de Serven de hele hand. En krijgen die van de EU'', aldus Ten Broeke. Volgens hem schaadt dat het vertrouwen in de EU.