MANILLA - Zeker drie dorpjes in de buurt van de Filipijnse vulkaan Mayon zijn maandag bedekt door as.

Vulkanologen denken dat de Mayon binnen enkele dagen of uren kan uitbarsten en voerden het waarschuwingsniveau op van drie naar vier, op een schaal van vijf. Dat berichtte de BBC.

De vulkaan, een van de meest actieve in het Aziatische land, stoot al dagen lava en as uit. Wetenschappers maten zondag ruim 450 kleine aardbevingen, die worden veroorzaakt door vulkanische activiteit, binnen een tijdsbestek van enkele uren.

Dat was meer dan twee keer zoveel als de dag ervoor. Krachtige explosies binnenin de vulkaan zijn hoorbaar op een afstand van 12 kilometer, waar zich een meetstation bevindt.

Opgevangen

Tienduizenden Filipijnen die rondom de vulkaan wonen in de centrale provincie Albay, hebben hun woningen verlaten en worden opgevangen. Zo'n 1300 gezinnen weigeren te vertrekken. Ze willen hun boerderijen en vee niet achterlaten.

De Mayon is in de afgelopen vierhonderd jaar ongeveer vijftig keer uitgebarsten. In 1814 begroeven lavastromen een complete stad, waardoor twaalfhonderd mensen het leven verloren.

Het huidige patroon van vulkanische activiteit lijkt op dat van 2006, toen de Mayon twee maanden lang lava en as uitstootte. Tot een uitbarsting kwam het toen niet.

De bijna 2500 meter hoge vulkaan is een populaire toeristische bestemming. De Mayon is bekend om zijn bijna perfecte kegelvorm.

Vulkaan Mayon actief