MÜNCHEN - Een aantal Nederlanders heeft maandag zijn zegje kunnen doen in het het proces tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk (89) in München.

De strafzaak, die sinds de derde procesdag op 2 december stil lag wegens ziekte van de in Oekraïne geboren beklaagde, werd maandag hervat.

De verdedigers van Demjanjuk is het niet gelukt het proces tegen hun cliënt te laten seponeren. Een rechtbank in het Zuid-Duitse München wees maandag hun aanvraag af als ongegrond.

De advocaten van Demjanjuk stelden dat hij al in Israël voor dezelfde misdaden zou zijn aangeklaagd en veroordeeld.

Illegaal

Hiermee zou het proces in München in strijd zijn met de grondregel dat een verdachte nooit twee keer kan worden aangeklaagd voor dezelfde misdaad.

Bovendien zou justitie Demjanjuk op illegale wijze in handen hebben gekregen, omdat hij onder dwang uit de Verenigde Staten naar Duitsland is gebracht.

De rechters spraken zich ook uit tegen uitstel van het proces. Volgens hen is er geen reden om aan te nemen dat er bij de rechtszaak belangrijke stukken ontbreken. De verdediging wilde nog meer aktes uit het buitenland laten komen.

Betrokken

Als kampbewaker in het nazivernietigingskamp Sobibor in het bezette Polen zou Demjanjuk betrokken zijn geweest bij de moord op 27.900 Joden, onder wie een groot aantal Nederlanders.

Volgens de aanklager zag de beklaagde er op toe, dat Joden van de treinen werden gehaald, zich uitkleedden en naar de gaskamers werden gebracht.

Onheelbare wond

''Sobibor is voor mij een pijnlijke en onheelbare wond'', zei een 86-jarige man uit Amsterdam. Zijn ouders, zus en toenmalige vriendin zijn vermoord in het kamp, zei de voormalige apotheker met tranen in zijn ogen.

Een andere Nederlander van 70 jaar vertelde diep geroerd over zijn hoogzwangere moeder die in de gaskamer omkwam. ''Daarom ben ik hier ook voor mijn ongeboren broer of zus'', zei hij.

Getuigen

Er spraken maandag nog zes getuigen. Ook zij zetten in de rechtszaal uiteen hoe zeer hun leven is getekend door het verlies van familieleden die in Sobibor aan hun einde kwamen.

De in een rolstoel gezeten Demjanjuk (89) toonde ogenschijnlijk geen enkele emotie bij de verhalen van de getuigen. De meeste tijd had hij zijn ogen gesloten.