BOGOTA - De Colombiaanse guerrillabeweging FARC beschikt over een kamp waar meisjes verplicht abortussen moeten ondergaan.

Dat heeft Sara Morales, een vrouw die uit de FARC is gestapt, zaterdag tegen de Colombiaanse radiozender Caracol gezegd.

De commandanten van de FARC denken dat baby's de rebellen belemmeren in hun strijd. Daarom hebben ze volgens Morales in de regio Magdalena in het noorden van het Zuid-Amerikaanse land een kampement ingericht voor het uitvoeren van abortussen bij gerekruteerde jonge vrouwen.

''Het is een zeer vochtige en koude plek die schuilgaat in de bergen '', stelt de jonge Colombiaanse. ''Er is een grot om de foetussen achter te laten.''

Smeekbede

Morales zegt dat ze zelf geen abortussen hoefde te ondergaan, omdat de FARC-leiders gehoor gaven aan haar smeekbede haar niet naar het kamp te sturen. De vrouw heeft in de bergen twee kinderen gekregen.

Sara Morales kwam op 11-jarige leeftijd bij de FARC terecht. Ze zegt dat ze op haar dertiende in een kamp van de beweging werd verkracht. Na tien jaar bij de FARC te hebben gezeten, wist de vrouw aan de guerrillabeweging te ontsnappen.

Wreed

Volgens Morales behandelde de rebellengroep kinderen op wrede wijze. Toen ze net bij de groepering kwam, werd ze naar een kamp gestuurd voor het volgen van ''een basiscursus''.

Daarin zaten ongeveer vijf kinderen. Morales stelt dat de kinderen goederen met een gewicht tot ruim 20 kilo moesten vervoeren en allerlei soorten vernederingen moesten ondergaan.

Drugshandel

De FARC is in het midden van de jaren zestig opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen.