ROME - Silvio Berlusconi heeft de aanval van Milaan zelf in scène gezet; Massimo Tartaglia, die de replica van de Dom gooide, is door het kantoor van de Italiaanse premier betaald.

Dit is althans een van de complottheorieën die de ronde doen op internet.

Volgens de krant Corriere della Sera hebben al honderdduizenden Italianen naar een filmpje gekeken dat vraagtekens zet bij de officiële versie van de gebeurtenissen.

Waar haalde Berlusconi zo snel de zakdoek vandaan die hij binnen minder dan één seconde voor zijn gezicht hield? En waarom hield hij zijn gezicht vervolgens de hele tijd bedekt voordat hij in de auto stapte?

Bloed gestold

Toen hij het voertuig weer verliet, liet hij wel een bebloed gelaat zien. Maar hoe kan het dat het bloed zo snel gestold was? En wat voor mysterieus object houdt één van zijn lijfwachten in de hand? Dat moet wel een spuitbus met nepbloed geweest zijn.

Ultiem bewijs voor het complot is natuurlijk dat de bodyguards toestonden dat Berlusconi nog zo lang op de plaats van de aanval bleef. Bij een aanslag op Obama had de Amerikaanse secret service de president natuurlijk meteen afgevoerd.