WARSCHAU - De beruchte spreuk boven de toegangspoort van het in Polen gelegen voormalige concentratiekamp Auschwitz met daarop de tekst 'Arbeit macht frei' is vrijdagochtend gestolen. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

Een speurhond probeert een spoor van de dieven op te pikken, aldus een politiewoordvoerder. Vooralsnog ontbreekt van de daders ieder spoor.

De politie analyseert de films die met de bewakingscamera's in en om het kamp zijn gemaakt. Inmiddels is een kopie geïnstalleerd die tijdens een restauratie van het origineel tijdelijk boven de poort hing.

Een suppoost had de diefstal ontdekt rond zes uur 's ochtends ontdekt en de politie gealarmeerd. De woordvoerder van het huidige museum Auschwitz noemde de diefstal ''erg betreurenswaardig''. Het bord zou gemakkelijk los te maken zijn, ''maar je moet wel weten hoe''.

De woordvoerder gaat er van uit dat de dieven goed voorbereid waren en goed wisten wat ze wilden.

Geschokt

Polen heeft geschokt gereageerd op de daad. Voormalig president Lech Walesa en oud-Solidaridadleider noemde het incident ''onvoorstelbaar''. Walesa denkt echter dat er geen sprake is van een ideologische daad maar dat het puur diefstal is.

De voorzitter van het Poolse hogerhuis, Bogdan Borusewicz, noemde het voorval ''bedroevend en pijnlijk''. Hij zei te hopen dat het historische bord niet wordt vernietigd.

De nazi's hadden boven enkele concentratiekampen de bewuste tekst geplaatst, vermoedelijk om te refereren aan de door hen aan joden toegeschreven luiheid en om ze aan te sporen om hard te werken in de kampen.

Letter B

De spreuk van Auschwitz is de bekendste, omdat het het grootste kamp was en omdat de letter B in Arbeit op zijn kop staat, wat mogelijk een vorm van protest is geweest van de Poolse makers die in het kamp gevangen zaten.

De ijzeren spreuk werd een half jaar na de opening van het kamp in juni 1940 gelast in opdracht van de nazi's.

In Auschwitz in Zuid-Polen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1,5 miljoen mensen om, vooral joden.