MILAAN - De toestand van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is ernstiger dan de artsen in eerste instantie dachten na de aanslag van zondag. Daarom is ontslag uit het ziekenhuis de komende 24 à 36 uur niet aan de orde.

Dit blijkt uit een nieuw medisch bulletin van het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, dat het Italiaanse persbureau ANSA maandagmiddag heeft verspreid.

De 73-jarige premier kan maar met moeite eten en wordt behandeld met antibiotica en pijnbestrijders. Een operatie van de premier lijkt niet meer nodig.

De omstreden Berlusconi liep een gebroken neustussenschot, twee gebroken tanden en een gescheurde lip op, toen een verwarde man een beeld van de Dom van Milaan naar hem gooide. Nadere bijzonderheden worden dinsdag bekendgemaakt.

Excuses

Massimo Tartaglia, de man die Silvio Berlusconi zondag verwondde, heeft de Italiaanse premier in een brief zijn excuses aangeboden. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA maandagavond gemeld op gezag van de advocaten van Tartaglia.

Tartaglia betuigt in zijn brief zijn spijt over ''een oppervlakkige, laffe en ondoordachte daad''. Hij zegt zich zelf ''niet te herkennen'' in zijn handelen.

Tartaglia, die een beeld van de Dom van Milaan naar het gezicht van de premier gooide, heeft naar eigen zeggen ''alleen gehandeld''. Hij schrijft dat hij geen politieke motieven heeft gehad en bij geen enkele politieke partij hoort.

'Haat'

Berlusconi heeft in zijn ziekbed ook met een priester gesproken. ''Ik heb de premier vernederd aangetroffen, niet zozeer door de traumatische belevenis, maar door waar deze voor staat: de haat'', aldus don Luigi Verzè volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

''Hij heeft tegen mij gezegd: 'Ik mag iedereen graag, ik wil voor iedereen het beste, ik begrijp niet waarom zij mij zo haten.''

Visite

Berlusconi kreeg in het ziekenhuis van de hoofdstad van Lombardije visite van voorzitter Gianfranco Fini van de Kamer van Afgevaardigden en van oppositieleider Pier Luigi Bersani van de centrumlinkse PD. Bersani noemde de aanslag ''een niet te beschrijven actie die krachtig moet worden veroordeeld''.

Fini sprak van een ''slechte dag voor Italië''. Alle politici hebben de plicht te voorkomen dat de jaren van geweld opleven, zei hij.

In de jaren zeventig en tachtig pleegden ultralinkse en neofascistische groeperingen talrijke aanslagen. Zo werd oud-premier Aldo Moro ontvoerd en vermoord en kwamen in 1980 85 mensen om het leven door een aanslag op het treinstation van Bologna.

Solidariteit

President Giorgio Napolitano (84) heeft de premier zijn solidariteit betuigd. De oud-communist onderstreepte dat politieke en maatschappelijke tegenstellingen niet met geweld moeten worden uitgevochten en riep iedereen op tot zelfbeheersing bij meningsverschillen.

De Italiaanse justitie is onderzoeken begonnen naar tien groepen op netwerksite Facebook die motto's hanteren als 'Berlusconi moet dood'.

Aanval Berlusconi