AMSTERDAM - Een deel van de Spaanse regio Catalonië, in het noordoosten van het land, houdt zondag een referendum over de vraag of het gebied zich moet afsplitsen van de rest van Spanje.

Veel angst voor separatisme hoeft Spanje vooralsnog niet te hebben, het referendum is niet bindend.

In totaal 167 gehuchten, dorpen en stadjes doen mee aan de stemming, die is georganiseerd door een verbond van verschillende kleine groeperingen die onafhankelijkheid nastreven voor de rijke regio rond Barcelona, de hoofdstad van Catalonië.

Zo'n zevenhonderdduizend mensen, tien procent van de bevolking van Catalonië, mogen hun stem uitbrengen.

Veelbetekenend

Ondanks de beperkte omvang van het referendum, is het feit dat die gehouden wordt veelbetekenend, aldus politicoloog Joan Botella van de autonome universiteit van Barcelona.

Volgens hem kan het Catalaanse volk, dat zich zorgen maakt over de toekomst van zijn regio, op deze wijze wat stoom afblazen.

Handvest

De autonomie van Catalonië werd met de invoering van een regionaal handvest in 2006 flink vergroot, maar conservatieve Spanjaarden zijn naar het Spaanse grondwettelijk hof gestapt om het handvest aan te vechten.

Gedacht wordt dat het hof binnenkort een uitspraak zal doen of het handvest al dan niet ongrondwettelijk is. Vermoedelijk worden door Madrid sommige delen van het handvest veroordeeld, met name de indirecte verwijzing dat Catalonië een natie is.