AMSTERDAM - Het stoffelijk overschot van de Cypriotische oud-president Tassos Papadopoulos is in de nacht van donderdag op vrijdag gestolen. Dieven openden zijn graf nabij de hoofdstad Nicosia en gingen er met het lijk vandoor.

Televisiezenders op Cyprus onderbraken vrijdag de normale programmering om het nieuws te melden. Het is zaterdag een jaar geleden dat Papadopoulos stierf. President Demetris Christofias bestempelde de diefstal als een barbaarse daad.

De nationalistische Papadopoulos was van 2003 tot 2008 staatshoofd van het Griekse deel van Cyprus. Hij voelde niets voor hereniging met het Turkse deel. Hij was vorig jaar niet herkozen.

De kist van de oud-president lag volgens een ooggetuige nog in het graf, maar was geopend en leeg. Familie van Papadopoulos ging meteen naar de begraafplaats om de grafschennis met eigen ogen te aanschouwen.

Zorgvuldig gepland

De politie sprak over een zorgvuldig geplande grafroof. De reden voor de diefstal is niet duidelijk. Mogelijk is het lijk gestolen om losgeld te krijgen. Dat gebeurde eerder ook in Oostenrijk met het stoffelijk overschot van een Duitse miljardair.

De huidige leider van de centrum-rechtse DIKO-partij van Papadopoulos, Marios Garoyan, sprak over een ''gruwelijke en afschuwelijke misdaad''. Ook Andros Kyprianou, hoofd van de partij AKEL, die nu de regering leidt, uitte zijn woede. ''Ik weet niet wat voor mensen dit soort vreselijke misdaden plegen en een lijk stelen.''

Herdenking

De oud-president stierf 12 december vorig jaar op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. De herdenking van de dood van Papadopoulos zaterdag gaat gewoon door, lieten de nabestaanden weten.