GENEVE - Landen van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) hebben donderdag aan de Zwitserse autoriteiten verzocht maatregelen te nemen om het minaretverbod ongeldig te verklaren.

Ambassadeurs van 56 lidstaten droegen hun verzoek over aan de Zwitserse permanente vertegenwoordiger bij de VN in Genève, Dante Martinelli.

Dat heeft de Pakistaanse vertegenwoordiger bij de VN, Zamir Akram, laten weten. Diplomaten van de islamitische landen zijn bang dat het referendum een precedent schept in Europa.

Dialoog

De OCI-landen hebben de Zwitserse autoriteiten ook gevraagd de dialoog met de islamitische gemeenschap in het Alpenland te versterken.

Het OIC is een intergouvernementele organisatie die opkomt voor de belangen van moslims wereldwijd. De lidstaten zijn landen uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

De Zwitserse bevolking stemde eind november in meerderheid (57,5 procent) in een referendum voor het minaretverbod. Internationaal is er veel kritiek op de ban. Het Alpenland heeft vier minaretten. Die mogen blijven staan.