Twee gewonden door bermbom in Uruzgan

DEN HAAG - Twee Nederlandse militairen zijn donderdag in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt toen zij met hun voertuig op een geïmproviseerd explosief (IED) reden.

Dat gebeurde tijdens een patrouille in het noorden van de Baluchivallei, vlak onder het stadje Chora.  Het ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt. Het tweetal zat in een Bushmaster, die aan de onderkant extra gepantserd is.

De gewonden zijn overgebracht naar het hospitaal op de Nederlandse basis Kamp Holland. De mannen hebben zelf hun familie in Nederland kunnen inlichten.

Defensie doet verder geen mededelingen over de aard van de verwondingen.

NAVO-basis

Kamp Holland is de afgelopen week tweemaal onder vuur genomen met raketten, zo blijkt uit het weekoverzicht van Defensie. Ook de NAVO-basis in Kandahar, waar eveneens Nederlanders zitten, was het doelwit van een raketaanval. Er vielen geen slachtoffers.

Verder blijkt het niet te boteren tussen Afghaanse militairen en Afghaanse politiemensen. Defensie meldt dat spanningen tussen beide partijen twee keer tot schermutselingen hebben geleid in de hoofdstad Tarin Kowt. Daarbij kwamen vier burgers om het leven en raakte een aantal anderen gewond.

Confrontatie

Volgens Defensie kwam het tot een confrontatie doordat er geen leidinggevenden waren. De Nederlandse militairen proberen de commandanten van zowel de politie als het leger te steunen om de conflicten op te lossen.

In Tarin Kowt was het vaker mis de afgelopen week. Drie Afghaanse militairen en drie burgers raakten gewond toen een auto ontplofte. De gewonden van deze aanslag werden in het hospitaal op Kamp Holland behandeld.

Tip de redactie