WASHINGTON - Begin dit jaar is per ongeluk een document op het internet gezet waarin de veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse vliegvelden worden uitgelegd.

In de 93 pagina's dikke handleiding staat onder meer hoe de röntgenapparaten moeten worden ingesteld en hoe explosieven worden opgespoord. Dat meldde The Washington Post woensdag.

De Transportation Security Administration (TSA), die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het Amerikaans luchtverkeer, heeft toegegeven dat het document door een van hun medewerkers online is gezet in verband met een aanbesteding.

Het document stond volgens de TSA op een overheidswebsite en was dus niet voor iedereen toegankelijk.

Afbeeldingen

In de handleiding staat onder meer dat identiteitsbewijzen van inwoners van twaalf landen altijd extra gecontroleerd moeten worden. Daarnaast staan er ook afbeeldingen in van de gegevens van leden van het Congres, de CIA en air marshals, agenten die meevliegen om de veiligheid tijdens een vlucht te garanderen.

Veiligheidsexperts noemen het lek zorgwekkend. De handleiding zou door terroristen gebruikt kunnen worden om makkelijker door de controles op vliegvelden heen te komen.