DEN HAAG - Radovan Karadzic heeft nog steeds geen antwoord ontvangen op een brief waarin hij de VN-Veiligheidsraad op 19 oktober om immuniteit voor strafvervolging vroeg.

In een nieuwe brief aan de voorzitter van de raad vraagt Karadzic erom het onderwerp in New York eindelijk op de agenda te zetten.Dat blijkt uit processtukken die het Joegoslavië-Tribunaal dinsdag heeft gepubliceerd.

Karadzic zegt dat de Amerikaanse Balkanbemiddelaar Richard Holbrooke hem in 1996 immuniteit heeft beloofd, als hij zou opstappen als president van Republika Srpska. Karadzic deed dat. Holbrooke ontkent echter het bestaan van die deal.

Resolutie

De Kamer van Beroep van het tribunaal oordeelde in oktober dat zo'n akkoord, ook al zou het bestaan, niet rechtsgeldig is zonder een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad.

Volgens Karadzic moet de raad eindelijk zo'n resolutie aannemen omdat hij anders de geloofwaardigheid van diplomatiek overleg ondermijnt. Volgens Karadzic handelde Holbrooke namens de VN en heeft Karadzic zich aan zijn deel van de deal gehouden.