BAGDAD - De inwoners van Irak kiezen op 7 maart een nieuw parlement, zes weken later dan gepland. Dat heeft het kantoor van president Jalal Talabani dinsdagavond bekendgemaakt op de Iraakse televisie.

Eerder dinsdag was 6 maart genoemd, maar in de namiddag besloot de raad van de president de stembusgang een dag te verplaatsen.

Leiders van de Koerdische minderheid hadden geklaagd over 6 maart. Tientallen jaren geleden werd op die datum een akkoord getekend tussen Irak en buurland Iran, dat de rechten van de Koerden zou hebben beperkt.

Kieswet

De tweede parlementsverkiezingen na de val van dictator Saddam Hussein hadden eigenlijk midden januari moeten worden gehouden, maar de Iraakse politiek steggelde maandenlang over een kieswet.

Zo blokkeerde de soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi de wet, omdat hij vond dat de circa twee miljoen Irakezen in het buitenland, voornamelijk soennieten, te weinig parlementszetels toegewezen kregen.

Tot zondag werd onderhandeld over een compromis. Een royale meerderheid van het parlement stemde toen voor de nieuwe tekst.