AMSTERDAM - De Filipijnse regering en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (Milf) hebben dinsdag in het Maleisische Kuala Lumpur vredesoverleg hervat dat zestien maanden geleden werd afgebroken.

De besprekingen hebben ten doel een einde te maken aan een decennia oude opstand die minstens 120 duizend mensen het leven heeft gekost.

De onderhandelingen vinden plaats in een hotel in Kuala Lumpur en zullen twee dagen duren. De openingszitting vond plaats achter gesloten deuren. Bij de plechtigheid waren diplomaten van Groot-Brittannië, Japan en Turkije aanwezig.

Autonomie

Het Milf strijd voor een grote mate van autonomie voor Mindanao, het zuidelijke thuisland van de Filipijnse moslims. In de rest van de Filipijnen is de bevolking overwegend katholiek.

De Moro-rebellen zijn aanwezig in de meeste zuidelijke provincies, waaronder Maguindanao, waar op 23 november een bloedbad werd aangericht onder een verkiezingskaravaan. Zevenenvijftig mensen vonden de dood. Als hoofdverdachte geldt een invloedrijke zuidelijke clan die banden onderhoudt met de regering.

Arrestanten

Er zijn inmiddels ruim twintig arrestaties verricht en een van de arrestanten, familiepatriarch Andal Ampatuan, stelde Moro-rebellen verantwoordelijk. Het Milf en het ministerie van justitie ontkennen echter iedere betrokkenheid van de guerrillastrijders.

De regering zette duizenden soldaten in om de ongeveer 2400 militieleden van de Ampatuan-clan te ontwapenen. Het ministerie van binnenlandse zaken zei dat de Moro-rebellen is verzocht om hulp bij het blokkeren van vluchtroutes van de militie, een zeldzame vorm van samenwerking tussen de regering en de rebellen.

Mensenrechten

Amnesty International heeft de regering opgeroepen de staat van beleg te beteugelen die vorige week door president Macapagal Arroyo in Maguindanao werd afgekondigd. De maatregel stelt regeringstroepen in staat om zonder arrestatiebevel leden van de Ampatuan-clan te arresteren en op te treden tegen de militie.

Amnesty wil een tijdschema voor beëindiging van de noodtoestand. De organisatie wijst er op dat de bevolking fundamentele mensenrechten niet mag worden ontzegd.

Hooggerechtshof

Een groep advocaten verzocht het hooggerechtshof maandag om intrekking van de staat van beleg met het argument dat in Maguindanao geen sprake is van een opstand. Het hooggerechtshof liet dinsdag weten dat de regering binnen vijf dagen moet reageren.

De Ampatuans vormden in Maguindanao een politieke alliantie met de regering. Zij oefenen in het verarmde gebied al jarenlang de macht uit.