BAGDAD - Het dodental door een reeks aanslagen dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad is tot zeker 127 opgelopen. Zo'n 450 mensen raakten gewond.

Dit heeft het tv-station al-Arabiya gemeld op gezag van de Iraakse politie en eigen verslaggevers. De politie maakte eerder melding van een reeks explosies, vermoedelijk veroorzaakt door autobommen, kort na elkaar.

Het eerste doelwit was een patrouille van de politie in het district Dora. Door die aanslag vielen zeker vijftien doden.

Kort daarna volgden nog zeker drie explosies in de buurt van overheidsgebouwen.

Afgenomen

Uit gegevens van de Iraakse regering blijkt dat het geweld in Irak het afgelopen anderhalf jaar is afgenomen. Maandag werd Bagdad echter ook al getroffen door een terreuractie. Door een aanslag op een school vielen acht doden.

Amerikaanse en Iraakse functionarissen waarschuwden onlangs nog voor een toename van het aantal aanslagen. Opstandelingen zouden in de aanloop naar de verkiezingen van begin volgend jaar onrust willen creëren in het Arabische land.

De parlementsverkiezingen worden mogelijk in februari gehouden.

Overzicht

Een overzicht van de bloedigste aanslagen dit jaar in Irak.

- 8 december: Autobommen ontploffen bij twee ministeries en een gerechtsgebouw in Bagdad. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vielen door de aanslagen zeker honderd doden en 105 gewonden.

- 25 oktober: Bij twee overheidsgebouwen in Bagdad ontploffen autobommen. Zeker 155 mensen komen om, meer dan zevenhonderd mensen raken gewond.

- 11 oktober: Drie zelfmoordaanslagen in de stad Ramadi kosten aan zeker 23 mensen het leven.

- 19 augustus: In Bagdad komen ongeveer honderd mensen om en raken meer dan vijfhonderd mensen gewond door een golf bomaanslagen.

- 24 juni: Door een bom in Sadr City in Bagdad komen 62 mensen om.

- 20 juni: Een bom, verstopt in een vrachtwagen, explodeert in een dorp bij Kirkuk. Gevolg 72 doden en ruim tweehonderd gewonden.

- 29 april: In het sjiitische Sadr City komen 51 mensen om door bomaanslagen.

- 24 april: Door twee zelfmoordaanslagen sterven in Bagdad 65 mensen.

- 23 april: Zeker 56 mensen komen om door een zelfmoordaanslag in Muqdadiyah, even ten noordoosten van Bagdad.